Viraja Girerken Vites Küçültmede Fren ve Ara Gazı - Sayfa 2 - WwW.Motosiklet Club.CoM , Moto, Motosiklet, Motorsiklet, Motor,

Geri git   WwW.Motosiklet Club.CoM , Moto, Motosiklet, Motorsiklet, Motor, > Sağlık - Eğitim - Teknik > Alfabe

Alfabe Güvenli Sürüş Teknikleri
Motosiklet Sürüş Eğitimi Hakkında Herşey

Seçenekler
Alt 05-10-2007, 01:21  
Viraja Girerken Vites Küçültmede Fren ve Ara Gazı

Alfa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Alfa
ADMİN

Yazdırılabilir şekli göster Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alfa Alfa isimli Üye şimdilik offline konumundadır 05-10-2007, 01:21
Değerlendirme: (0 votes - average)

FRENLEMEK VE VİTES KÜÇÜLTMEK

Vites değiştirmek yeterli tecrübeye sahip bir sürücüyü belirleyen üst ölçülerden biridir. Vitesi motoru sarsarak değiştirdiğinizde motorun süspansiyonlarının üzerindeki dengesini bulmuş, oturmuş durumu bozarsınız. Bu da viraj girişlerinde yapılmaması gereken bir yanlış davranıştır. Burada işin zor tarafı sağ elin bir taraftan fren yaparken aynı zamanda ara gazı vererek motor devri ile süratinizin uyumlu halde tutulmasını sağlamaktır. Eğer elinizin tutuş pozisyonu doğru değilse bunu yapmak zordur. Gaz tamamen kapalı iken bileğiniz hafifçe yere doğru eğik durumda olmalıdır. Bir drag yarışçısı gibi dümdüz yukarı çekilmiş pozisyonda olmamalıdır.

Fren kolu üzerinde sürekli basınç uygulama egzersizi yapın, o esnada da hızlı bir şekilde gazı açıp kapatma hareketini birlikte yapmaya çalışın. Bu motor devrini düşük vitese uyarlamak ve eşit olmayan fren basınçları vererek motorun ileri geri sarsılmasını engellemek öğrenmeniz içindir.

Fren yaparken ve aynı anda ara gazı verirken sol tarafınızda fren ve vites değiştirmek ve debriyajı da bu fiilinize uygun bir şekilde kullanmakla meşguldür. Hemen hemen eş zamanlı olarak vites pedalına ayağınızla aşağı doğru basınç uygulayarak bağlantının hafiflemesini sağlayınız. Hafifçe ayak pedalına basarken, debriyajı çekiniz ve değişimi yaparak debriyajı bırakırken ara gazını veriniz. Debriyajı sadece baskı plakalarını ayıracak kadar çekmeniz yeterlidir. Debriyajı dibine kadar yani sıfıra kadar çekmeniz zaman kaybıdır ve gereksizdir. Debriyajı sıfıra çekmekle yumuşak bir değişim şansınızı da yok edersiniz. Bu yüzden debriyajı iki parmakla kavrayın ki tekniğe alıştıkça diğer iki parmağınız size fazla çektiğinizde acıyarak bir hatırlatma yapsın.

Vites küçültme işini tek bir vites için değil de çoklu yapacaksanız her vites için aşağıdaki basamakları izleyin.

. Her değişim arası debriyajı olabildiğince hızlı bırakın.
. Bir defada bir vitesten fazla değiştirmeyin.
. Eğer her değişimde devir önce düşüp sonra yükseliyorsa her değişimden önce biraz daha ara gazı vermelisiniz.
. Eğer motor ileri atılım yapıyorsa ara gazını azaltın.

Vites küçültürken fren kullanmanız gerekmiyorsa alternatif bir usul vardır. Debriyajı çekerken gazı sabit tutun, küçültmeyi yapın ve debriyajı bırakın. Burada dört parmakta kullanılarak debriyaj sıfıra kadar çekilmelidir.

Burada önemli husus gerek elciklerin ve gerekse de ayak pedallarının doğru ayarlanmış olmasıdır. Debriyaj elciği gidon elciğinden olabilecek en uzak noktada kavrayacak şekilde ama uç noktan geriye doğruda 2-3 mm boşluğu kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu ayar size en az parmak hareketi ile debriyajın vites dişlilerini ayırma işlemini sağlayacaktır. Benzer şekilde ayağınızla vites pedalına basmak içinde ayağınızı kaldırmak zorunda kalmamalısınız. Tabi bu ayarı yaparken vites büyültmeyi de göz önüne alıp bunu negatif etkileyecek ayarlar yapmamalısınız. Yani ayağınızı pedala alttan takmak için bileğinizi germek zorunda kalmamalısınız.

Uyarı: İnişlerde arka tekerin traksiyonu çok azalır. Bu yüzden inişlerde sadece ön freni kullanınız. Arka freni kullanırsanız çok çabuk kitlenerek yanınıza gelme olasılığı yüksektir.

Alfa.

[Sadece Üyeler Görebilir. Üyelik İçin Tıklayınız....]

Konu Alfa tarafından (22-01-2009 Saat 18:17 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Resim eklemek.
Görüntüleme: 1077
Alt 08-10-2007, 03:04   #11
Alfa
ADMİN

Alfa is on a distinguished road

Kavşağa 50 metre kalaya kadar da 4. viteste kalmak min.100-120km/saat hız demektir. Işıklı kavşağa böylemi yaklaşılır? Metne dikkat ederseniz viraj girişlerinde kol tam çekilmeden yapılan işlem anlatılıyor ikinci olarakta gaz kesmeden kol sıfıra çekilerek yapılan bir teknik anlatılıyor.

Konu Alfa tarafından (08-10-2007 Saat 03:30 ) değiştirilmiştir..
Alfa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-10-2007, 08:50   #12
BayBilir2007
M/CLUB

BayBilir2007 is on a distinguished road
Usta Isıklı Kavsaka saatte 120 ile yaklasmam imkansiz benim ibre zaten 120 :-)
Demek istedim Evden cikiyorum Lamabalara kadar 5kilometre Vitesi 1-2-3-4-5 yapiyorum kavsaka yaklasmis oluyorum 50mt filan kaliyo belki 70mt neyse Yesilse HIZ Kesmeden 5.vites ortalama 85/90km ile gidiyorum sayet lamba KIRMIZI Yanarsa 50mt kala 90km den nasil bir anda 1.vitese 10km inerim sorunum bu yani vites düşürmeki merak ediyordum yani virajla ilgilenmiyorum hizli vites düşürmek sorunumdu sanirim konuyla ilgisiz yere acmisim ayri bir soru olsrak sorarim
BayBilir2007 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 16-10-2007, 02:22   #13
Alfa
ADMİN

Alfa is on a distinguished road
Alıntı:
SAVASXXL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
hoşgeldiniz , öncelikle kendiniz tanıtan bir başlık açarsanız çok seviniriz..

Motosiklet olsun araba olsun illada 5 ci vitese çıkacaksınız diye bir mecburiyet yok. Bence vitesleri daha ihtiyatlı olarak değiştirin. Çoğunlukla ben şehir içinde 3. vitesin üstüne pek çıkmam.

Alfa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Tags: , ,

Bookmarks

Seçenekler